torstai 22. tammikuuta 2009

Rungon valmistuksen aloitus

Rungon materiaalina on pääasiassa 25mm x 25mm ja 20mm x 20mm huonekaluputki. Seinämän paksuus saa olla 1.5mm tai 2mm. Meidän autoon valittiin ohuempi seinämä painon säästön takia. Runko on kauttaaltaan TIG-hitsattu. Runkoja voi myös ostaa Suomesta ihan kohtuulliseen hintaan. Jos hitsaaminen ei kiinnosta, niin kannattaa vakavasti harkita valmiin rungon ostamista. Toisaalta itse perus rungon kasaaminen on aika pieni osa koko auton valmistuksesta. Itsellä putkien leikkaamiseen ja kasaamiseen meni vain muutama päivä ja samoin muutama päivä saumojen lopulliseen hitsaukseen.



Ensimmäiset putket pätkitty ja kiinnitetty oikeille kohdille. Putken paikat on piiretty alustaan ja putket on kiinnitetty vinkoilla ja ruuveilla. Kaikki liitokset tehtiin alussa vain heftaamalla. Saumojen lopullinen hitaus tehtiin vasta kun runko oli lähes kokonaan kasattu. Näin runko itsessään pyrkii estämään hitauksessa syntyvää vetelyä.



Mitä tarkemmin putket pystyy mitoittamaan, niin sitä vähemmän runko vetelee hitsatessa.
Alemmassa kuvassa on rungon keulaputkien mallaaminen käynnissä. Kyseiset putket ovat hankalimmsta päästä tehdä, koska leikkauksia pitää tehdä kahteen suuntaan. Suurin osa putkista on joko 90-asteen kulmassa tai viistettä on vain yhteen suuntaan.


Suurin osa hitsaamisesta tehtiin edullisella piukkohitsaamiseen tarkoitetulla invertterillä ja Biltemasta hankitulla TIG-paketilla. Automaatti kypärä taisi olla mallia Motonet. Aloittelijalle automatti visiiri on todella kätevä.
Projektin loppuvaihessa invertteri sanoi sopimuksen irti ja tilalle hankittiin hieman laadukkaampi invertteri, jossa ominaisuuksiakin on jo huomattavasti enemmän. On kuitenkin sanottava, että vaikka ennen projektin aloitusta hitaus oli minulle aivan uusi juttu, niin Biltemankin TIG-vehkeellä saa/sai aivan asiallista saumaa aikaan.


Posted by Picasa

1 kommentti:

  1. Huonekaluputkesta on kyllä moneksi. Minun tulisikin hankkia huonekaluputkia neliön mallisina, sillä haluaisin niistä tehdä pöydän kannettavalle tietokoneelle. Uskon että se voisi olla ihan mahdollista minunkin taidoilla. Nuo leikkaukset toki hieman jännittää.

    VastaaPoista